Excursie geschiedenis naar Amsterdam

Afgelopen dinsdag (20 november) zijn de leerlingen van alle tweede klassen voor het vak geschiedenis op excursie geweest naar Amsterdam. Deze excursie stond in het teken van de Gouden Eeuw en de VOC.

Een deel van de dag werd besteed aan een stadswandeling door het centrum, langs gebouwen die op een of andere manier met de Gouden Eeuw te maken hadden: schuilkerk “Ons’ Lieve Heer op Solder”, het Trippenhuis, het Oost-Indisch Huis, de Waag en het Paleis op de Dam.

Dat de leerlingen tijdens die wandeling ook geconfronteerd werden met allerlei andere zaken waar Amsterdam om bekend staat, leverde soms wel wat rode koontjes op!

Daarnaast werd er een bezoek gebracht aan het Scheepvaartmuseum, waar met name het bekijken van het (nagebouwde) VOC-schip een fantastische beleving was.

Het hele schip werd bekeken: vooral de ziekenboeg (waarbij heel visueel gemaakt werd onder welke omstandigheden de zieke scheepslui moesten bivakkeren), de hut en eetkamer van de kapitein en het ruim maakten indruk.

Het was leuk om te zien hoe de leerlingen steeds weer vragen stelden en een steeds helderder beeld kregen van het leven aan boord van een 17eeeuws VOC-schip..

Dank aan alle begeleiders, die meegeholpen hebben de dag tot een succes te maken en een compliment aan onze leerlingen, die zich prima hebben gedragen!