“Where Are You, Adam?” – Oekraïense Documentaire in Filmtheater Voorschoten

De komst van Oekraïense vluchtelingen naar onze regio, nu ruim twee jaar geleden, bood velen de eerste echte kennismaking met het land, haar lange geschiedenis en rijke cultuur. Een belangrijk onderdeel daarvan is de Oosters-Orthodoxe traditie, die via Kyiv haar weg vond naar grote delen van Oost-Europa. Dit culturele erfgoed verdient het om gevierd te worden, zeker in deze tijd.

In samenwerking met de gemeente Voorschoten en de Augustinusparochie organiseert Filmtheater Voorschoten daarom een vertoning van de film “Where Are You, Adam?” van de Oekraïense regisseur Alexander Zaporoshchenko. Deze documentaire neemt ons mee naar het dagelijkse leven in een afgelegen klooster op het Athos-schiereiland in Griekenland. Athos, met zijn beroemde berg die dezelfde naam draagt, is een centrum van spirituele activiteit in de Oosters-Orthodoxe traditie en valt als autonoom gebied onder de directe jurisdictie van de Oecumenische Patriarch van Constantinopel. De film biedt een fascinerend inzicht in het leven van een bloeiende kloostergemeenschap in de moderne tijd.

De film is ondertiteld in het Nederlands en het Oekraïens. Voorafgaand aan de film is er een korte inleiding, en na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting, waarbij Oekraïense hapjes worden geserveerd. Na afloop vertelt de Oekraïense studente en vlogger Yana Rudenko, die de Russische bezetting van Bucha heeft overleefd, over haar project “Eyes On Ukraine”.

De vertoning vindt plaats op zondag 30 juni om 20:00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar voor slechts €2,- op de avond zelf en via de website van Filmtheater Voorschoten (filmtheatervoorschoten.nl). Deze avond wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de parochie en de gemeente. Een vrijwillige bijdrage voor het goede doel wordt gewaardeerd.