Duits taaldorp op het Adelbert

Op 22 januari liepen leerlingen en medewerkers van het Adelbert met opgeheven neuzen door het gebouw. Ze volgden de geur van Duitse Bockwurst en staken met een nieuwsgierige, ietwat hongerige blik hun hoofd om de schermen die Zaal Veldzicht afsloten van de aula. Was war denn los? Na een aantal jaren terug van weggeweest: het Duitse taaldorp voor de klassen 3 havo, VWO en gymnasium.

Leerlingen met Duitse petjes, schminck op de wangen en nagellak in schwarz, rot, gold liepen langs verschillende “Stationen” om in het Duits over diverse onderwerpen te praten. Zo boekten ze een treinreis naar München, gingen naar de dokter na een val op een Zwitserse piste en deden aangifte van diefstal bij de Polizeiwache. Elk gesprekje leverde een stempel in hun “Reisepass” op. Vervolgens werden ze beloond met een broodje Bockwurst en/of een stuk Kuchen. Hoewel het taaldorp voor de leerlingen spannend was, knapten ze zienderogen op van deze lekkernijen.

Het taaldorp bereidt de leerlingen voor op het leven buiten en na de middelbare school. Op een laagdrempelige manier oefenen ze hun zelfredzaamheid in het buitenland. Deze dag was niet alleen leerzaam voor de deelnemers van het taaldorp, maar ook voor de leerlingen uit andere klassen die hun steentje bijdroegen. Ze bakten taarten op basis van Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse recepten en er waren zelfs een paar leerlingen en een oud-leerling die de gesprekjes met de deelnemers voerden en beoordeelden. De leerlingen hielpen elkaar door de petjes en de schminck te delen, elkaar tips te geven en moed in te spreken als dat nodig was. Deze samenwerking en verbinding tussen leerlingen leverde een geweldige dag op.

En wat blijkt? De derdeklassers spreken een aardig mondje Duits. Gut gemacht, liebe Schüler und Schülerinnen, Glückwunsch!